Overval

 

Zichtbaarheid

Het risico op overvallen is het meest aanwezig ’s avonds en in de donkere maanden; daarom is op veel plekken een goede verlichting nodig. Overzicht, openheid en (camera)bewaking schrikken overvallers af.

Eenduidigheid

Sommige overvallers plegen hun daad in een impuls, maar veel daders bereiden zich goed voor en verkennen vooraf bedrijf (of woning). Het kan overvallers moeilijk: gemaakt worden door regelmatig van dagpatronen voor bijvoorbeeld laden, lossen, kassabeheer en magazijnbeheerte veranderen.

Toegankelijkheid

Panden kunnen worden beveiligd volgens de risicoklasse-indeling voor bedrijven en instellingen. Met vaste en draagbare overvalknoppen kan direct de politie worden gewaarschuwd. Personeel moet worden geïnstrueerd wat te doen bij een overval.

Aantrekkelijkheid

Communiceer! Laat met stickers zien dat er (camera)bewaking is. Maak duidelijk dat vertragende maatregelen worden toegepast, zodat overvallers niet denken dat ze worden tegengewerkt. Een technische voorziening kan bij kluisopening onder dwang zorgen voor een automatische melding bij een alarmcentrale.

Zie ook Overval – bedrijf, Overval – woning en bij het CCV.

Bronnen: 'Wat werkt?'