Randy Bloeme: Jong SVOB netwerk

Tijd voor een Jong SVOB netwerk, interview met Randy Bloeme

Jong SVOB netwerk

De Stichting Veilig Ontwerp en Beheer beheert in Nederland het register RCE (Registred CPTED Expert). In oktober 2017 ontving Randy Bloeme zijn RCE certificaat, waarmee hij de zestiende RCE'er in Nederland werd. Extra bijzonder is dat hij de eerste junior is in dit gezelschap. De SVOB sprak met Randy over zijn certificering en de plannen voor een Jong SVOB netwerk.

Waarom zouden meer studenten en jonge professionals geïnteresseerd moeten zijn in Veilig Ontwerp en Beheer?

Veilig Ontwerp en Beheer - internationaal bekend als Crime Prevention Through Environmental Design (CPTED) - is een heel praktische manier om een bijdrage te leveren aan sociaal-maatschappelijke uitdagingen van deze tijd. Het is gestoeld op decennia lang wetenschappelijk onderzoek en bewijst dat je met de sociale en fysieke inrichting omgevingen beter kunt laten functioneren. CPTED biedt hiervoor heel concrete ontwerprichtlijnen, die in Nederland zijn vertaalt naar Zichtbaarheid, Eenduidigheid, Toegankelijkheid en Aantrekkelijkheid (ZETA).

In het CPTED vakgebied komt veel kennis en onderzoek samen uit o.a. de ruimtelijke ordening, architectuur, stedenbouw, industrieel ontwerp, geografie en planologie, sociologie en psychologie. Dit maakt dat CPTED niet alleen toepasbaar is om veiligheid te creëren, maar ook om producten, straten, pleinen, wijken en zelfs hele steden duurzamer, socialer en veiliger in te richten.

Ik denk dat het tijd is voor een Jong SVOB netwerk, waarin we ideeën delen, nieuwe oplossingen bedenken, bijeenkomsten organiseren en ons eigen vakgebied uitbreiden.

Geef eens een voorbeeld van wat je zou kunnen doen als RCE'er?

Als CPTED deskundige kun je de overheid of ontwerpbureaus adviseren bij ruimtelijk ontwerp, beleid en beheer, maar kun je zelf ook plannen beoordelen of ontwikkelen. Positieve gedragsbeïnvloeding is daarbij je uitgangspunt, waarbij je altijd vanuit het perspectief van de eindgebruiker kijkt. Bijvoorbeeld de oudere mensen in de wijk die langer thuis blijven wonen, wat hebben zij nodig om hun dagelijkse activiteiten uit te voeren en mensen te ontmoeten zonder obstakels en onveiligheidsgevoelens? Of hoe zorg je ervoor dat meer mensen 's avonds gebruik maken van het park, zodat mensen meer in beweging komen en de sociale activiteit ervoor zorgt dat het park veiliger wordt.

Als CPTED deskundige heb je een hekel aan dure beveiligingsmaatregelen (hekken, camera's, etc.) en weet je altijd een manier te vinden om meer resultaat te boeken met natuurlijke maatregelen. Een goed voorbeeld is bijvoorbeeld het Rembrandtplein in Amsterdam. Daar stonden 4 jaar geleden nog de politie, ME en ambulance midden op het uitgaansplein, klaar om in te grijpen als het misgaat. Daarmee creëerden zij aan het begin van de avond al een grimmige sfeer. Tegenwoordig staan zij – met veel minder inzet – in de omgeving, buiten het zicht van de bezoeker. Op het plein lopen vriendelijke hosts rond, is de verlichting verbeterd, is overzicht gecreëerd door het plein fietsvrij te maken en zijn er aantrekkelijke entreés gemaakt. Het uitgaan en de bezoeker staat weer centraal, wat de sfeer sterk verbeterd heeft en er zelfs voor zorgt dat Amsterdammers zelf ook weer uitgaan op dit plein.

Zo zijn er nog tal van voorbeelden, van buurtprojecten om sociale cohesie te vergroten tot slimme ontwerpmaatregelen die producten minder kwetsbaar maken voor diefstal. Google voor (internationale) voorbeelden maar eens rond op Social Design, Design against crime, Design against Terrorism of Placemaking.

Wat kunnen geïnteresseerde studenten en jonge professionals doen?

Ik denk dat het tijd is voor een Jong SVOB netwerk, waarin we ideeën delen, nieuwe oplossingen bedenken, bijeenkomsten organiseren en ons eigen vakgebied uitbreiden en in de markt zetten. Bijvoorbeeld door uitgangspunten van CPTED veel breder toe te passen dan alleen het veiligheidsterrein. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met mij of de SVOB.

Randy Bloeme heeft een achtergrond in veiligheids- en omgevingspsychologie en is werkzaam als onderzoeker/adviseur bij DSP-groep. Je kunt contact opnemen via rbloeme@dsp-groep.nl.